Feodolandia

Sukutietoa

Sukuaan voi tutkia myös DNA:n avulla. Sinun on mahdollisuus teettää erilaisia testejä, joissa tutkitaan miespuolisen Y-kromosomin periytymistä isältä pojalle jopa 60 000 vuoden takaa.
Äidin puolelta voidaan tutkia mtDNA:n avulla mitokondrion siirtymistä niin miehen kuin naisen kohdalta. Tällaisia tutkimuksia löytyy googlaamalla. Itse olen teettänyt testejä National Geographic Societyn ja FamilytreeDNA:n kautta. Testin hinta vaihtelee tekijän mukaan. Nykyään teetän vain FTDna:n kautta.
Suvun tutkimen tälläkin tavalla on mielenkiintoista.
Helsingin Sanomat julkaisi 24.10.2008 artikkelin ”Maakuntien geeniperimät poikkeavat selvästi toisistaan”. Kirjoituksessa todettin esimerkiksi että saksalaiset ja britit ovat läheisempää sukua kuin itä- ja länsisuomalaiset. Tutkimuksen mukaan erot johtuvat Suomen väestöhistoriasta. ”Myöhäisen asutuksen, pienen asukasmäärän ja eristyneisyyden vuoksi suomalaiset ovat ajautuneet erilleen Keski-Euroopasta ja myös toisistaan. Suomalaisten geneettiset juuret ovat tutkimuksen mukaan enimmäkseen Keski-Euroopassa.” Suomalaisissa on myös itäisiä vaikutuksia, tutkija Tuuli Lappalaisen mukaan alle 10 %. Tutkimuksessa analysoitiin noin tuhat suomalaista, ruotsalaista, saksalaista ja brittiä.
Itsestäni teettämän tutkimuksen mukaan kuulun ns. H-haploryhmään äidin puolelta. ja R1a1- haploryhmään isän puolelta.


 Allaolevista kartoista näkyvät reitit, miten nämä ”geenit” ovat kulkeutuneet.


mtDNA:n reitti


Y-kromosomin reitti


Lisätestit ovat osoittaneet, että kuulun ja “kaikki” sukumme miespuoliset jäsenet kuuluvat haploryhmäänn R1a1 (M17 ja M198). Esi-isäni ovat saapuneet “aika kauan” sitten Puolan ja Saksan väliselle raja-alueelle. Täältä he ovat siirtyneet joskus kauemmaksi pohjoiseen

Lisätietoa saat valitsemalla valikosta R1a.


Copyright © 2018. All Rights Reserved.